Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Τα παιδιά δεν χρωστάνε αγκαλιά σε κανέναν

Το πώς θα δείξουν τα παιδιά τρυφερότητα στους άλλους είναι δικό τους δικαίωμα



Οι γιορτές και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι μια εποχή για νόστιμο φαγητό, γλυκές παραδόσεις, αστείες ιστορίες και πολλά δώρα και πολλή αγάπη. Αλλά θα μπορούσαν, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, να είναι ίσως και μια εποχή που το παιδί σας παίρνει λάθος ιδέα για τη συναίνεση και τη σωματική αγάπη.


Έχετε επιμείνει ποτέ με φράσεις του τύπου «Ο θείος σου μόλις ήρθε εδώ – πάμε να του δώσουμε μια μεγάλη αγκαλιά!» ή «Η θεία σου έδωσε αυτό το ωραίο παιχνίδι, πήγαινε να της δώσεις ένα φιλί», επειδή ανησυχούσατε ότι το παιδί σας ίσως να μην προσφέρει στοργή από μόνο του; Εάν ναι, ίσως θελήσετε να επανεξετάσετε την επιθυμία να το κάνετε αυτό στο μέλλον.


Σκεφτείτε με αυτό τον τρόπο, λέγοντας στο παιδί σας ότι οφείλει σε κάποιον μια αγκαλιά είτε μόνο επειδή δεν έχει δει αυτό το πρόσωπο για κάποιο διάστημα, είτε επειδή του έδωσαν ένα δώρο, μπορεί να τα βάλουν στη διαδικασία αργότερα στη ζωή τους να δώσουν λάθος απάντηση ως προς την ερώτησή της αν «οφείλουν» κάποιο είδος της σωματικής αγάπης όταν τους κεράσουν ένα δείπνο ή τους προσφέρουν κάτι άλλο φαινομενικά ωραίο. «Η έννοια της συγκατάθεσης μπορεί να φανεί ως υπόθεση των μεγάλων και σαν κάτι που δεν αφορά τα παιδιά», λένε οι παιδοψυχολόγοι, «αλλά τα μαθήματα που παίρνουν τα παιδιά όταν είναι μικρά πρόκειται να καθορίσουν τα μελλοντικά φυσικά όρια που θα βάζουν στους άλλους ως προς το πώς θέλουν να δείχνουν, να βιώνουν την τρυφερότητα και κυρίως το πώς να διαθέτουν το σώμα τους. Επιπλέον, δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι μερικοί ενήλικες λεηλατούν τα παιδιά και όταν εμείς τους διδάσκουμε σωστά στα παιδιά την έννοια της συγκατάθεση από νωρίς, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τα δικαιώματά τους, να γνωρίζουν πότε κάποιοι κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τα επιτρεπτά όρια και πότε να πρέπει να έρθει σε σας για βοήθεια.


Δώστε στο παιδί σας τον χώρο να αποφασίσει πότε και πώς θέλει να δείξει στοργή. Φυσικά, πολλά παιδιά μπορεί φυσικά να θέλουν να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους και τους γείτονές τους, και αυτό είναι υπέροχο – αλλά αν το παιδί σας είναι αδιάφορο, σκεφτείτε να το αφήσετε να επιλέξει τι θέλει να κάνει. Φυσικά, αυτό δεν δίνει την άδεια στο να είναι αγενές! Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να δείξουμε εκτίμηση, ευγνωμοσύνη και αγάπη που δεν απαιτούν φυσική επαφή. Το να λέει πόσο του έχει λείψει σε κάποιον ή να ευχαριστήσει τον άλλον με ένα χαμόγελο, ένα «κόλλα πέντε» στον αέρα, ή ακόμα και ένα φιλί στον αέρα είναι όλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εκφράσει τον εαυτό του ένα παιδί και είναι σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο το παιδί αισθάνεται πιο άνετα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να γνωρίζει ότι σέβεστε τους τρόπους του και να νιώθει άνετα να μπορεί να σας πει όλες τις διαβαθμίσεις των συναισθημάτων του, χωρίς φόβο και χωρίς λογοκρισία. Το να αποδεχόμαστε το παιδί όπως είναι δίνει από νωρίς τις σωστές βάσεις άδολης αγάπης και ειλικρινούς επαφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.